CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 1 September 2011

Perjuangan dalam dakwah

Aku percaya ramai sekali muda-mudi Muslim yang mengalami dilema ini yang juga pernah dilalui oleh diriku sendiri….oleh itu aku berasa terpanggil untuk berkongsi kisah yang dihadiahkan oleh sahabatku……
“Akhi, dulu ana merasa semangat saat-saat aktif dalam dakwah. Tapi, belakangan ini rasanya semakin terasa hambar. Ukhuwah makin kering kontang, bahkan ana melihat ternyata banyak akhowat pula yang aneh dan pelik!.”
Begitu keluh kesah seorang mad’u(murid) kepada murabbi(guru) nya di suatu malam. Sang murabbi hanya terdiam, mencuba terus menggali semua kegelisahan dalam diri mad’u-nya. “Lalu apa yang ingin anti(kamu) lakukan setelah merasakan semua itu?” Sahut sang murrabi setelah sesaat termenung seketika.

“Ana ingin berhenti saja, keluar dari tarbiyah ini. Ana kecewa dengan perilaku dan sikap beberapa akhowat yang kerana tidak islami. Juga dengan organisasi dakwah yang ana geluti; kaku, dan sering mematikan potensi anggota-anggotanya. Jika terus begini, lebih baik ana bersendiri saja.” Akhowat itu berkata.
Sang murabbi termenung kembali. Tidak kelihatan raut terkejut dari roman wajahnya. Sorot matanya tetap terlihat tenang, seakan jawapan itu memang sudah diketahuinya sejak awal. “Ukhti, bila suatu kali anti naik sebuah kapal mengharungi lautan luas. Kapal itu ternyata sudah rosak.Layarnya banyak berlubang, kayunya banyak yang reput, bahkan kabinnya penuh dengan sampah bauan kotoran akibat manusia. Lalu apa yang anti lakukan untuk tetap sampai pada tujuan?” Tanya seorang murabbi dengan kiasan yang mendalam maknanya.
Sang mad’u terdiam berfikir.Tak kuasa hatinya mendapat umpan balik sedemikian tajam dengan kiasan yang amat tepat. “Apakah anti memilih untuk terjun ke laut dan beren
p/s:teks nie ana ambik dari sahabat ana

Hmmm........Indahnyer percaturan Allah..kadang2 apabile kite pergi ke tempat baru... dari situ kite amat menghargai sahbat fillah lame kite...kadang2 kite berase lemah dek masalah yang melanda... n kadang2 kite terase sudah berputus ase kerana ade sahabat2 kite yang x boleh nak istiqomah dalam perjuangan dan tidak memandang ukhuwah kerana Allah itu nilai nyer amat bernilai....:) Tetapi indahnyer percaturan Allah...inilah ujian yang Allah bagi kepada kite untuk kite terus tepu dengan ujian yang Allah bagi... Adakah kite terus thabat dalam perjuangan atau kite terus berputus asa dengan rahmatnyer...???
Dan......................................
Ana dah dapat jawapanyyer...
Jawapannyer adelah...bertanyerlah kepada dirimu wahai diriku...Adakah kamu terus berputus asa dan membiarkan sahabat2 yang bakal menjulang islam terus tersadai atau kamu terus berjuang, terus istiqomah. percaye dengan senjata doa dan membawa sahabat2 untuk terus besemngat dalam perjuanagan...????
Dan ana memilih pilihan yang ke2..Sukran buat sahabat ana.. yang sudi berada di sampingku walaupun mehnah melanda...
Walau ape yang yang terjadi..
Bertnyerlah.."Pe usaha kite terhadap orang lain" Dan jangan ditanyer "Pe usaha orang lain terhadap kite"...

Moge2 kite terus thabat dalam perjuangan insyaallah..

~Selami jiwa, Rawat Rohani, Perkasakan peribadi~

0 comments:

Post a Comment