CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 18 April 2011

Perjuangan dalam kokurikulum

Assalamualaikum buat sahabat2 yang ana cintai kerana Allah....
         Erm mybe ni kli prtme ana post.. hari ni.klu boleh ana nak berkongsi ngan antum sume sal pengalaman seorang insan yang kire2 terlibat jugaklah ngan kokurikulum...erm... die nie bese2 jew.. x delah pandei sngat tapi ana tertarik untuk bercerite sal diri ye..

       Pertamenyer sahabat ana nie pernah bce buku VT(VOLLEY BALL TEAM) pasukan yang masuk pertandingan untuk menaiikan nama islam...Penulisnyer Hilal Asyraf...hmm jadi sahabat2 jangan lupe bce bce buku 2 tau..erm sekarang ana x nak crite sal buku 2 tapi ana nak crite sal sahabat ana nie..maybe x ramai yang tau sal pengalaman nyer...Jadi ana mulakan pengalamannyer dengan perbahasan..Die nie cam mudah gelabah jugaklah..tapi die yakin ngan pertolongan ALLAH.. Setiap kali die nak bahas die akan mengamalkan AL-MATHURAT... hmm sebab almathurat nilah yang diamalkan oeh Hassan Al Banna ketike beliau nak berperang..Alhamdulillah die masuk lah pertandingan pe2 pown alhamdulillah dengan pertolongan ALLAH die tak berdebar n lancar jew bercakap..Semuenyer dengan pertolongan ALLAH..hmm.. sebenarnyer sebelum die bace buku VT 2 die nie masuk bahas sebab minat n sajew2 sebab mencabar...Tapi lepas ye bace buku VT 2 barulah die faham pe itu perjuangan yang sebenar walaupun dalam bidang kokurikulum... SETIAP AMALAN YANG KITE LAKUKAN ADALAH IBADAT.. ni poin nyer..Jadi pengalamannyer mase ASAT(pertandingan untuk pelajar asrama) alhamdulillah bile die dah ade kesedaran 2...die perbetulkan niat,jge pergaulan n mengharapkan pertolongan ALLAH.. alhamdulillah semangat yang len hadir dalam hati...Semangat bukan sahaje untuk menang tapi juge semangat untuk menunjukkan "ISLAM ITU TINGGI DAN TIADA YANG LEBIH TINGGI DARIPADANYA"... dan percaye yang sungguh dengan pertolongan Allah... Alhamdulillah die menjadi pembahas terbaik dan mendapat JOHAN dalam pertandingan tersebut...
Jadi ana nak mintak kite sume renung semase die belum tau pe 2 perjuangan ttg menegakkan islam dalam kokurikulum die cam bese jew... mtlamatnyer hanyer untuk menang semate2... erm..bile kite mngerti ape i2 perjuangan barulah kite akan rse ketenangannyer..redha dengan setiap ketentuannyer..insyaallah..

          Yang ke2 ana nak critekan pengalamannyer semase bersajak..hmm.. pade mulenyer die nie panyajak tapi pade tahun 2 die yang melatih orang bersajak...Walaupun frust tapi redha jew..asalkan die dapat berkongsi ilmu dengan sahabatnyer.. klu sahabtnyer menang akan jadi kegembiraan buatnyer sebab sahabat die tu berjaye naikkan name agame kat mate orang ramei... Kelakar pulak teringat kan pengalaman die nie...
Nak dijadikan cerite mse pendaftaran barulah cikgu perasan yang sajak tu boleh disertai oleh due orang dalam satu sekolah..kebetulan pulak die pown pergi jugak as jurulatih kepada sahabatnyer..huhuhu....mse 2 die happy jugaklah tapi problemnyer die pown ingat2 lupe sajak 2... pas2 ambil sajak 2 terus hafaz... mase tu gilirannyer no 9..hmm... kalut jugaklah tapi still cool..
first step:    perbetulkan niat
second step: bace mathurat n selawat banyak2
Alhamdulillah ingat akhirnyer.. Erm..tapi satu masalah pulak yang timbul... Ya ALLAH Bajuku!!!! erm.. mse 2 sume orang pakei baju cantik2... warna warni... ade yang pakai baju kurung... Al maklumlah nme pown sajak...sahabat die tuu pakei baju kurung... die lak dahlah pakai baju sekolah x de blazer lak...Tapi alhamdulillah ade jugaj seorang sahabat yang sudi meminjamkan blazernyer kpd die..jadi die pown pakeilah blazer dengan bunge rozek(he3 sory x pandai eja)... sangat simple... sedangkan ade markah bonus untuk pakaian tapi tak pelah tawakkal kpd Allah... dan.... muzik kitaro pown dimulakan make die pown bersajaklah... tanpe praktis yang cukup..suare pown hampir serak sebab melatih orang dan die pulak puase mase ari 2... masyaallah dugaan betol.... Tapi alhamdulillah die telah dinobatkan sebagai NAIB JOHAN dengan pertolongan ALLAH.. Jadi klu kite tengok banyak dugaan yang die tempuh semate2 untuk tanding sjak tapi bile kite buat untuk ISLAM insyaallah Allah akan tolong..
*INFO(sket2 boleh lah x delah pandei sngat)
     -Sajak nie agak special lah sebab ye cam lebih banyak gune tenaga..
       n sajak nie ade suare dalam perut,kat tekak n suare normal
       tapi sebenarnyer banyak lagi tapi nie jew yang ana tau tapi cam nasyid kan
       tapi x same pown..:)

huhuhu..mesti sahabat2 dah borink kan,,kjap ye ana nak cerite satu lagi cerite..
      
   Kisah yang ke-3, erm kisah yang ke-3 lak sal pidato yang bertajul Dewan Undangan Negeri.. huhuhu...tajuknyer cam politik kan..Die nie pown masuk jugak pertandingan nie... tapi yang paling mendebarkan ialah tepat jam 8:00 pagi, di Bilik Guru
      Die: Assalamualaikum...cikgu
Cikgu :  Tadi ade cikgu call ye cakap pertandingan pidato tuu ari nie... Mintak maaf cikgu baru jew tau..
     Die: Ye kew cikgu, sye x buat agi teks,, x tau pown. bukan k pidato tu x comfirm lagi biar betul cikgu...
Cikgu : Erm..rasenyer comfirm dah.. dah awak nak masuk x??? erm...
 *Mase die sedang berfikir cikgu berbual ngan cikgu len sebab cikgu risau gok klu x hantar wakil mesti malu sekolah kite...tapi cikgu pown risau jugak kat die...Jadi die pown buat keputusan
   Die: X pelah cikgu sye masuk jelah... maklumat dah ade  insyaallah sye mintak tolong sahabat2...
Cikgu: Oww..ok... kite jumpe kat kantin kul 10:00 pagi nak g tolak kat tempat  bertanding

    Jadi dengan pertolongan sahabat2 dalam mase lebih kurang 20 minit maka siaplah teks die yang tak berape mantap tanpe contoh2 yang mantap sebab tajuk nie agak susah.. kamudian die pown menghafaz tepi bilik kaunseling.. sebab tu jew tempat yang ader.. hu3 pengalaman3 sume orang tgk pelik.. ponteng k dak ni?????
huhuhu.. x delah mne ade ponteng.. Erm.. n then bile sampei waktu nyer untuk bertanding sume orang nampak cam bersedia.. n nampak confident jew muke.... hmmm die sedih sangat mase 2,, die tahu akibatnyer  
    1. Kalau tajuk mudah die boleh jew goreng atas pentas tapi oleh sebab tajuk susah.. harapan tipis lah nak goreng hehehe,, silap2 haribulan boleh jadi pertandingan memasak lak..
    2. Kalau ingatan tak kukuh sebab hafaz dalam mase yang singkat mybe boleh jadi blank bile duk atas pentas...sebab bile berdebar sumenyer hilang.
    3. Of couselah gaye persembahan x jadi menarik bile tergagap.. mimik muke mesti hilang n gaye pown kurang.. n yang penting oleh sebab terbiasa ngan bahas mesti jadi nada bahas...

Oleh sebab die nie agak manja, maka berairlah matanyer dan tumpahlah air yang bertakung... Sahabat2 fillah nyer yang datang mase tu sebagai pengacara majlis, pejage mase terus memberi sokongan kepadanyer.. Sahabat2 berkate.." Nti mesti boleh, perbetulkan niat, ingat ALLAH n tunjukkan ISLAM ITU TINGGI DAN TIADA YANG LEBIH TINGGI DARIPADANYA"......................

Die bangun dan membina kekuatan semule..bekalan AL Mathurat dikeluarkan dan di bace berulang-ulang kali.... hmm... dan yang menyedihkan lagi die talah mendapat giliran no 1... Masyaallah.. Ujian ALLAH beri...
Setelah selesai sajew mathurat, die menenangkan diri dan ingat pesanan sahabat2 nyer.. perbetulkan niat..
Die pown membuat persembahan walaupun hati tak tenang tapi alhamdulillah sumnyer berjalan dengan lancar walaupun die membawe kertas untuk di tengok jike terlupa.. Dan alhamdulillah.. keputusan diumumkan die telah mendapat tempat ke2...dengan pertolongan Allah...

 Jadi kesimpulannyer..ana menceritakan kisah ini bukanlah untuk membangga-banggakan sahabat ana tapi kite boleh tengok dengan usahe n niat yang betul walaupun banyak dugaan insyaallah Allah akan tolong hambenyer yang menolong Agamanyer.. insyaallah..
 Dalam surah Al-IMRAN ayat 7 ade menyebut
*Wahai orang yang beriman! Jika kamu menolong (agama) Allah,
   nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.
  (Al-imran, ayat 7)

Akhir kalam, ana mintak maaf selame ana bercerite melukakan hati antum.. Ayuh kite same2 memperbetulkan niat kite dalam setiap amalan yang telah kite lakukan insyaallah...
Wassalam...





 

4 comments:

hamiz said...

:)... subhanallah.. ana suke. teruskan berblog ye,,
pngalaman 'sahabat' yg bermakne, sgt bermakne..
mge dpt ibrah sebolehnya...insyaAllah...
doa sahabt2, mge mengiringi perjuangn kite,,mudh2an

w_nurhakimah said...

setuju.
pglmn 'sahabat' tp tjknye pengalamanku.
n_n

pemudi acuan said...

Huhuhu... sekadar perkongsian kimah,,, hehehe,, harap sahabat2 tegur klu ade salah n silap... dak bru belajar :)

w_nurhakimah said...

InsyaAllah.
Dh nk gi x matrik penang?(x kait)

Post a Comment